Różnorodne przeobrażenia w sferze społeczno-gospodarczej,
jakie aktualnie mają miejsce w Polsce, dotyczą również szkolnictwa wyższego.
Wydziały farmaceutyczne dokonują zmian w programach nauczania, tak aby
absolwenci tych wydziałów potrafili sprostać licznym wyzwaniom, jakie niesie
nowa rzeczywistość.
Studia farmaceutyczne umożliwiaja zdobycie
obszernego zakresu wiedzy biologiczno-chemiczno-medycznej, ukierunkowanej
na ochronę zdrowia człowieka. Absolwenci tego kierunku posiadają kwalifikacje
do współpracy klinicznej w zakresie farmakoterapii, udzielania pełnej informacji
klinicznej o stosowanych lekach, oceny jakości środków leczniczych i leków
oraz umiejętności ich wytwarzania w skali recepturowej i przemysłowej.
Kompetencje ich obejmują również, o
czym stosunkowo mało osób wie, analizę sanitarno-epidemiologiczną, diagnostykę
laboratoryjną oraz propagowanie zasad oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia.
W wykładzie przedstawiono bliżej tok i
specyfikę studiów farmaceutycznych oraz działalność badawczą pracowników
Wydziału, i wykazano, że oba te elementy odgrywają istotną rolę w odpowiednim
przygotowaniu absolwentów do różnych form ich przyszłej działalności zawodowej.
1 Poradnia Alergologiczna, Samodzielny Publiczny
Centralny Szpital Kliniczny,
ul. Banacha 1, 02-097 Warszawa,
tel. 823 6411 w. 1244, 2442,
kierownik: prof. dr hab. Edward Zawisza.
2 Katedra i Zakład Biochemii
i Chemii Klinicznej,
Akademia Medyczna w Warszawie,
ul. Banacha 1, 02-097 Warszawa,
tel. 823 0325, faks 823 1487,
kierownik: prof. dr hab. Jan Pachecka.
Diagnostyka chorób alergicznych opiera się na trzech następujących zasadniczych elementach:
Katedra i Zakład Biologii i Botaniki Farmaceutycznej
Wydział Farmaceutyczny
Akademia Medyczna w Warszawie
ul. Banacha 1, 02-097 Warszawa
tel. 823 5984, faks 823 5984
kierownik: Prof. dr hab. Mirosława Furmanowa
Świat roślin dostarcza wielu wartościowych
związków leczniczych, pozyskiwanych z organów i tkanek roślinnych.
Naturalnym środowiskiem bytowania roślin,
z którym stykamy się najczęściej, jest gleba. Obecnie istnieje jeszcze
inna możliwość hodowli roślin - w warunkach sterylnych, przy zastosowaniu
pożywki agarowej zamiast ziemi. W takim przypadku mówimy o hodowli in
vitro, czyli w szkle. Metoda ta jest m.
in. stosowana do szybkiego klonalnego mnożenia roślin, tj. otrzymywania
wielu okazów potomnych z tkanki jednej rośliny. Istnieje także możliwość
osobnego hodowania wyodrębnionych organów i tkanek roślinnych, np. samych
korzeni, zarodków lub komórek. Ponadto, zamiast roślin lub ich organów
można także hodować niezróżnicowaną tkankę, nazywaną
kalusem lub prowadzić hodowlę
komórek w zawiesinie w tzw. biofermentorach. W kalusie
występują na ogół takie same związki biologicznie czynne, jak w roślinie
macierzystej, co umożliwia otrzymanie ich z pominięciem hodowli całej rośliny.
Według jednej z najnowszych metod, związki
lecznicze otrzymuje się z korzeni transgenicznych z wprowadzonym obcym
genem. Do modyfikacji genotypu używa się naturalnych bakterii o nazwie
Agrobacterium rhizogenes. Organizmy
modyfikowane genetycznie (GMO) otrzymywane są obecnie z bakterii, grzybów,
roślin i zwierząt. Dostarczają one wielu produktów żywnościowych obecnych
na naszym rynku. Zasady postępowania regulowane są specjalnymi przepisami.
Hodowla tkankowa roślin in vitro
pozwala także otrzymywać rośliny haploidalne (z pojedynczym zestawem chromosomów),
a także dokonywać fuzji protoplastów (nieobłonionych komórek) dwóch gatunków,
nie dających mieszańców w stanie naturalnym. Tkanki można zamrażać i przechowywać
w temperaturze ciekłego azotu (-190o), a po powolnym
rozmrożeniu kontynuować hodowlę.
Obecnie przedmiotem prac Katedry są różne
gatunki cisa. Jest w nich ok. 100 związków chemicznych, z których wiele
jest trujących, natomiast jeden, zwany paklitakselem,
wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Związek ten powstaje również w
hodowli in vitro. Jego obecność
stwierdziliśmy także w korzeniach transformowanych.
Hodowla tkankowa roślin leczniczych, kierunek
biotechnologii o rosnącym znaczeniu - czeka na badaczy.
Katedra i Zakład Technologii Środków Leczniczych
Wydział Farmaceutyczny
Akademia Medyczna w Warszawie
ul. Banacha 1, 02-097 Warszawa
tel./faks 822 5047
kierownik: prof. dr hab. Bożenna Gutkowska
W trakcie wstępnej prelekcji omówiono,
jakiego rodzaju substancje odżywcze i lecznicze mogą zawierać grzyby. Okazuje
się, że niektóre ich gatunki są, wbrew utartym poglądom, niezwykle bogatymi
źródłami cennych składników, potrzebnych naszym organizmom,
jak białko i witaminy. Grzyby mogą także zawierać związki o działaniu leczniczym,
także przeciwnowotworowym.
W laboratorium pokazano hodowlę grzybów
na stałych i płynnych podłożach, a także zaznajomiono uczestników z procesami
rozmnażania i selekcji grzybów, przygotowania materiału szczepiennego dla
procesów biosyntezy głębinowej w fermentorach oraz wydzielaniem i suszeniem
biomasy. Pokazano także, jak przeprowadza się kontrolę analityczną procesów
biosyntezy, w jaki sposób można analizować składniki
uzyskanej grzybni, a także jak konserwuje się i przechowuje szczepy grzybów
i gdzie otrzymane produkty znajdują zastosowanie. Niektóre czynności laboratoryjne
i analityczne uczestnicy wykonali sami pod okiem asystenta.
Zakład Farmacji Stosowanej
Wydział Farmaceutyczny
Akademia Medyczna w Warszawie
ul. Banacha 1, 02-097 Warszawa
tel. 823 5978, faks 823 1487
kierownik: prof. dr hab. Edmund Sieradzki
Przygotowanie
kremu
W Zakładzie Farmacji Stosowanej uczestnicy
samodzielnie przygotowali krem kosmetyczny z witaminą E oraz zaznajomili
się z kolejnymi etapami produkcji tabletek flegaminy.
Kremy kosmetyczne (Cremores) są
preparatami przeznaczonymi do pielęgnacji skóry. Zadaniem ich jest utrzymanie
prawidłowego stanu skóry, jej uelastycznienie i wygładzenie. Osiągnąć to
można poprzez natłuszczanie, nawodnienie i odżywienie skóry. Wartość odżywczą
kremów podnosi dodatek substancji biologicznie
czynnych: witamin, aminokwasów, hormonów, enzymów, kompleksów białkowych
oraz wyciągów roślinnych. Podstawowymi składnikami kremów są: podłoża,
emulgatory, środki konserwujące i substancje zapachowe oraz woda. Krem
witaminowy, który otrzymano w trakcie
pokazu, działa odżywczo, odmładzająco, zapobiega podrażnieniom skóry i
łagodzi stany zapalne.
Przygotowanie tabletek Flegaminy
Tabletki są stałą postacią leku otrzymywaną
przez sprasowanie jednej lub kilku substancji leczniczych z substancjami
pomocniczymi, odpowiednio dobranymi do cech fizyko-chemicznych substancji
czynnej. Substancje lecznicze w zależności od właściwości i technologii
sporządzania tabletek mogą być uwalniane w różnych odcinkach przewodu pokarmowego.
Wyróżniamy tabletki doustne, do połykania,
musujące i do sporządzania roztworów oraz tabletki do jam ciała.
Chlorowodorek bromheksyny (Flegamina)
jest syntetyczną pochodną alkaloidu wiscyny o działaniu wykrztuśnym i mukolitycznym.
W postaci tabletek, syropów, kropli, iniekcji, roztworów do inhalacji
stosowany jest w takich preparatach jak: Bisolvon, Bromhexin, Flegamina.
Uczestnicy zajęć w pierwszym etapie sporządzili
granulat złożony z substancji czynnej i substancji pomocniczych. W następnym
etapie wysuszony granulat zmieszano ze środkami poślizgowymi i wykonano
tabletki z zastosowaniem tabletkarki uderzeniowej Korch. Otrzymane tabletki
zostały poddane badaniom: wytrzymałości mechanicznej (pomiar twardości
i ścieralności), czasu rozpadu oraz zostanie określony średni ciężar tabletek.
Badania te są niezbędne dla oceny jakości
tej postaci leku.
Zakład Badania Środowiska
Wydział Farmaceutyczny
Akademia Medyczna w Warszawie
ul. Banacha 1, 02-097 Warszawa
tel. 822 11 08, faks 823 1487
kierownik: prof. dr hab. Józef Sawicki
Zarówno substancje chemiczne, wprowadzane
planowo do środowiska, np. nawozy mineralne czy konserwanty żywności, jak
i emisje przemysłowe, wchodzą w obieg naturalny w przyrodzie, są transportowane
przez powietrze, wodę oraz przez żywe organizmy. Dostają się więc do niemal
całej biosfery, włączając się do cykli biogeochemicznych i kumulując w
łańcuchach pokarmowych. W wyniku tego docierają także do człowieka, bezpośrednio
lub pośrednio, powodując różnego rodzaju zatrucia, toksykozy, a nawet choroby
nowotworowe. Cyrkulacja wody z jednej strony, a wielkie na nią zapotrzebowanie
z drugiej powodują, że jest ona doskonałym nośnikiem m. in. zanieczyszczeń.
Stąd niezmiernie ważną sprawą jest
stałe monitorowanie wód powierzchniowych oraz ścieków. Tego rodzaju pomiary
z udziałem żywych organizmów nazywamy bioindykacją.
Bioindykacja to określenie toksyczności
różnych elementów środowiska na podstawie reakcji żywego układu oraz na
podstawie pomiaru jakościowego i ilościowego tych reakcji. Natomiast bioindykatorem
jest układ żywy, na różnym poziomie organizacji - od osobnika, poprzez
populację, aż po biocenozę. W biotestach, służących do badania toksyczności
wody lub ścieków, stosuje się bioindykatory
zwierzęce, roślinne i bakteryjne. Poniżej przedstawiamy cztery testy, które
zwiedzający przeprowadzili w naszym laboratorium.
Test przy użyciu
Chlorella vulgaris. Jest to jednokomórkowy glon, należący
do gromady zielenic, rozpowszechniony w wodach słodkich. Do laboratoryjnej
hodowli glonów wprowadza się roztwory ścieku o odpowiednim rozcieńczeniu,
a następnie prowadzi się spektrofotometryczne pomiary absorbancji w zakresie
widzialnym. Toksyczne oddziaływanie badanej próby powoduje zahamowanie
przyrostu glonów, co można ilościowo mierzyć w odniesieniu do próby kontrolnej.
Test przy użyciu
Daphna magna Straus. Rozwielitka jest skorupiakiem, żyjącym
w wodach słodkich. Do testu stosuje się osobniki młode, umieszczając je
w krystalizatorach z roztworami ścieku o różnych stężeniach. Po 24 i 48
godzinach liczy się ilość dafni, wykazujących efekt testowy, w tym przypadku
unieruchomienie organizmu. Dane te pozwalają na określenie toksyczności
próby.
Test Spirotox. Organizmem testowym
jest pierwotniak Spirostomum ambiguum,
występujący w rzekach i jeziorach o czystej wodzie. Orzęski umieszczane
są w badanej próbie i obserwowane pod niewielkim powiększeniem (8 x). Po
wpływem toksykantów komórki tych bardzo wrażliwych organizmów ulegają rozpuszczeniu
(tzw. lizie). Toksyczność próbki określona jest przez jej rozcieńczenie,
które powoduje lizę 50% populacji. Pierwotniaki mogą być przechowywane
przez okres kilku tygodni bez utraty ich wrażliwości.
Test Microtox. Test polega na pomiarze
naturalnej luminescencji (świecenia) bakterii
Vibrio fischeri, które są zawieszone
w roztworze badanej próbki. Toksyczne związki chemiczne hamują aktywność
enzymów bakteryjnych, co manifestuje się obniżeniem intensywności świecenia.
Pomiar przeprowadza się metodą spektrofotometryczną.
Drobnoustroje od dawna wykorzystywane są
do wytwarzania różnych substancji biologicznie aktywnych, w tym stosowanych
jako leki. Do substancji takich należą antybiotyki, enzymy i toksyny bakteryjne
(często odpowiedzialne za objawy chorób, ale także wykorzystywane jako
leki), witaminy i aminokwasy oraz wielocukry (np. dekstran). Mikroorganizmy
wykorzystuje się także do przygotowywania szczepionek - preparatów
stosowanych najczęściej w profilaktyce chorób zakaźnych. Osiągnięcia biologii
molekularnej, szczególnie opracowanie metod inżynierii genetycznej, pozwoliły
na uzyskanie zmienionych drobnoustrojów, które “zmuszone” zostały do wytwarzania
substancji sobie obcych, normalnie
produkowanych przez rośliny, zwierzęta lub inne organizmy. Część tych substancji
może być lekami.
W czasie pokazu pokazano typowe drobnoustroje
wykorzystywane w produkcji leków:
Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej
Wydział Farmaceutyczny
Akademia Medyczna
ul. Oczki 3, 02-007 Warszawa
tel. 628 0822
kierownik: dr Bohdan. J. Starościak
Jednym z najpoważniejszych problemów współczesnej
medycyny, a więc i mikrobiologii lekarskiej, stały się zakażenia wywoływane
przez drobnoustroje, najczęściej bakterie, oporne na działanie wielu powszechnie
stosowanych leków przeciwdrobnoustrojowych - antybiotyków i chemioterapeutyków.
Wiele szczepów bakterii, głównie z gatunków Staphylococcus aureus
- gronkowiec złocisty, Enterococcus faecalis
- paciorkowiec kałowy, Pseudomonas aeruginosa
- pałeczka ropy błękitnej, a także pałeczek jelitowych (rodzina Enterobacteriaceae)
i wiele innych uzyskało oporność na dużą ilość różnych antybiotyków jednocześnie.
Szczepy wielolekooporne najłatwiej powstają (selekcjonują się) w placówkach
służby zdrowia, które są miejscami jednoczesnego spotkania wielu ludzi
chorych o osłabionej odporności, nagromadzania się drobnoustrojów i stosowania
w dużych ilościach leków przeciwdrobnoustrojowych.
W takiej sytuacji łatwo jest więc o tzw. zakażenia szpitalne wywołane przez
oporne na antybiotyki drobnoustroje.
Uwarunkowane posiadaniem odpowiednich
genów (w tym genów znajdujących się na plazmidach - pozachromosomalnym
materiale genetycznym) enzymy wytwarzane przez lekooporne bakterie rozkładają
bądź w inny sposób inaktywują antybiotyki i warunkują oporność produkujących
je drobnoustrojów na leki. Inne mechanizmy oporności na antybiotyki u bakterii
polegają na zmianie dotychczas wrażliwych
na działanie antybiotyków szlaków metabolicznych lub enzymów na niewrażliwe
(tzw. zmiana miejsca ataku).
W czasie imprezy pokazano utrwalone i
zabarwione preparaty najważniejszych bakterii chorobotwórczych, których
wielolekooporność jest obecnie rosnącym zagrożeniem. Zademonstrowano odpowiednio
zabezpieczone hodowle bakterii wielolekoopornych na podłożach stałych,
a także zapoznano uczestników z wynikami badań ich lekooporności, uwidocznionych
na antybiogramach. Pokazano metody pozwalające na oznaczenie wrażliwości
lub oporności bakterii na antybiotyki oraz sposoby wykrywania enzymów bakteryjnych
rozkładających antybiotyki.